Tuesday, June 23, 2009

~.:aLhamduLiLLaH..siap sudah rep0rt praktikaLku:.~

19 JuNe 2009 ~FriDay

aLhamdulillah, seLame 2 minggu berhempas puLas memerah idea, mengarang cerita, menaip kata..akhirnye siap sudah report praktikalku..waaa~syukur!tak dapat aku nk byngkan perasaan kelegaan ini biLa melihat hasil usaha yg telah siap di print dan di binding. Ya Allah, bila diimbau kembali macam2 dugaan yg diuji. terime kasih xterhingge utk mak, abah yg sabar dgn kerenah aku yg pelik2 nih..seluas jutaan kerlipan bintang buat kak yong, anna, dayah, tikah, emy, Eis, wanie, yung krn byk memberi sokongan dan pendapat dikala aku tgh derita mnyiapkan report itu..seluas padang bola terima kasih utk En Muhammad, kak mira, ika, naim, n arm krn sudi membantu aku..waaaa~sungguh terharu!!!uhukk~

alhamdulilah, report itu sudah selamat dihantar ke campus pada 19hb June 2009 pkul 12tghari..didalam report itu aku menghimpunkan segala aktiviti aku selame sebulan praktikal di Muslim Aid. Didalamnya pulak, aku padatkan dgn bermacam2 emosi, stress, tekanan dan peluh keringat idea. kini, symptom2 stress itu sudah pergi bersama report itu..fuhh~Legaa!!

beginilah symptom2 stress yang menyerang aku selama 2 minggu tue..uhukk~

1. Tidur yg tidak lena.
sungguh stress bila tak dapat tidur dengan lena..mimpi2 aku jugak dihantui oleh bayangan report..
'erm, apelagi eh nk tulih?',
'alamak, td terlupa letak nokhtah!takpe, esok pagi nak betulkan balik la..'

2. Hilang selera makan
Bab makan?huu, jangan citer la..letak la ayam golek depan mata, nasik lomak antarebangsa, gulai tempoyak yg menggoda selera tu ke, bila tgh stress, tgk makanan pun xde mood. Tambah2 bile dpt ilham nk menulis report tu, lupa habis time makan. Akibat drpd itu, aku telah kehilangan berat sebnyak 3 kg tanpe perlu berjogging..waa~(^_^)v

3. Demam & sakit kepale
perghh, rase cam nk pecah je kepale nak siapkan mende report nih..sampai kering idea dibuatnya, hilang kata-kata, berserabut jiwa, tekanan haba di kepala akibat terlalu lama memanaskan idea menyebabkan aku diserang demam yg sungguh pilu (tapi bukan demam kepialu eyh)..uhukk..!_!

4. Sound trouble
eh, ape kne mngena stress dgn sound trouble?erm, nth la..aku pun xpasti..tapi yang pastinya, stress 2mggu itu mnyebabkan aku jadik begitu..sampaikan sume bende serba x kena.waa..sian sungguh!
ini adelah antare dialog aku dgn mak..(mak jadik stress sbb aku..huhu)

=kat dapur=
mak: amekkan mak blender.
aku: (tgh mngelamun sambil potong bawang) hah, mak nak pegi LONDON??biler??
(sungguh teruja)
mak: #@% ( muka mak yg tgh menahan geram!...)

=kat meja makan=
mak: esok mak nak bawak Wanie g Putrajaya..nak ikut x?
aku: hah?buat ape mak nak bawak Wanie pergi KEDAI TAYAR?? tayar keta pancit ke mak?
(penuh kerisauan)
mak: Pangggg!!!(mak menampar meja makan sambil mengembang kempiskan hidungnya menahan geram)
aku: aLamak aku salah ckp ker? *monolog jer (muka cuak dah!)

4. Merapu
stress juga boleh mnyebabkan anda merapu yang bukan2..hehe. inilah yg telah berlaku pada aku selama tempoh stress itu..banyak bologs betuL!!ish3..

=kat bilik=
adik Eis: mana baju skolah Eis?cptlaa..Eis dah lambat p skolahhh nii..(merengek2!cehh)
aku: Laaa, cari dgn kepala lutut mmg mcm tuhh. baju tu ade sangkut kat PETI AIS!
adik Eis: peti ais??
aku: adehhh, bukan peti ais la..tapi dlm peti almari (cehh, care2 utk cover malu!)

=kt cafe LCCT= (lps hntr adek aku yg ke4 balik campus bintulu)
aku: abah nak order air ape?
abah: belikan abah air winter melon
aku: hah?hah air UNTA??
abah:#%&@ bukan air unta..tapi winter!!!! W.I.N.T.E.R!!!!
aku: heee ;p

erm, begitulah keadaan aku selame 2 minggu..

moral:
1. jangan tangguh kerje...last minit punye kerje..mcm tulah jadiknyaa!!
2. uruskan masa dan tugasan anda dengan bijak!!yeahh
3. rajin2lah 'membersihkan' telinga anda..supaya menajamkan pendengaran anda..waa~

(^_~)v

3 comments:

BorN tO Be bObOT said...

haha..apela jd xbtul lak ye..kikiki

Muhammad said...

haaa..
jgn lupa 1 copy utk Muslim Aid yaa...

my heart~.. said...

hahahahha....lawakk giler...apa daa....ketawa terkekek2 dibuatnya kamek di sini!!! hahaha

alhamdulillah...best la nurinz cz dpt wat report ngn baik....(ngn penuh emosi..bla3..) tahniah!
kamek di sini pun da setel dah pun report kem hutan..alhamdulillah..