Sunday, November 15, 2009

~.:10 JEnis GangguaN tiDur yang pELik:.~

1.Sexsomnia or Sleep Sex

Sexsomnia adalah gangguan tidur yang menyebabkan seseorang melakukan tindakan seksual saat mereka tidur. Hal ini sangat berbeza dengan orang yang suka berjalan ketika tidur (sleepwalking) . Dalam beberapa kes, penderita tidak menyedari tindakan mereka dan akan sedar dalam waktu yang lama setelah ada bantuan.

Orang-orang yang berjalan, berbicara atau makan ketika tidur memang sering kita temui. Tetapi melakukan seks ketika mimpi seringkali dialami oleh golongan remaja. Walaupun begitu, bagi mereka yang belum berkahin juga boleh mengalami hal ini. Menurut Dr Handrawan Nadesul, seks dalam tidur atau sexsomnia bisa dianggap sebagai kebiasaan yang tidak normal. Hal ini kerana, pelaku seks kategori ini lebih dan sering berfantasi dengan sesuatu yang tidak nyata."biasanya lelaki ataupun wanita bujang lebih banyak memuaskan hasrat seksualnya dengan onani, menonton filem "biru", membaca novel romantis, atau melihat foto-foto yang memperlihatkan lekuk tubuh wanita. Tetapi ketika cara tersebut tidak memuaskan, maka tidak sedikit dari mereka yang sering membawanya ke alam mimpi," kata penulis buku dan pengasuh daftar kesihatan di beberapa media ini. Parahnya lagi, tambah Dr Nadesul, mereka yang mengalami sexsomnia tidak semuanya bermimpi (seolah-olah) melakukan hubungan seks dengan pasangan lawan jenis. tetapi ada juga yang berfantasi dengan binatang atau puas "bermain" dengan pakaian dalam.

"jangan dikira hanya golongan lelaki saja yang mengalami sexsomnia. wanita pun sering mengalami fantasi seksual ini," ujarnya. Hanya lelaki atau wanita yang memiliki keperibadian tertutup, kurang bergaul, dan memiliki sifat pemalu biasanya dengan mudah mengalami gangguan sexsomnia.

" Jika remaja yang bersosial mungkin tidak sampai mengalami gangguan sexsomnia. Kerana mereka boleh menyelesaikannya dengan cara 'coupling'," jelasnya. Agar tidak terjadi hal-hal yang merugikan di kemudian hari, Dr Nadesul pun menyarankan untuk para pelaku sexsomnia segera berjumpa dengan doktor atau pakar jiwa. Hal ini penting, kerana mereka akan terus terobsesi dengan kegiatan sexsomnia selama tidak ada penyaluran yang nyata.

2.Narcolepsy

Narkolepsi (narcolepsy) adalah gangguan tidur yang cukup umum diderita, namun seperti gangguan tidur lainnya ia juga amat jarang dikenali oleh masyarakat. Narkolepsi dalam bahasa umum, boleh dikatakan sebagai serangan tidur dimana penderitanya amat sukar mempertahankan keadaan sedar. Hampir sepanjang waktu ia mengantuk. Rasa mengantuk dapat dipuaskan setelah tidur selama 15 minit, tetapi dalam waktu singkat mengantuk sudah menyerang kembali. Sebaliknya di malam hari, banyak penderita narkolepsi yang mengeluh tidak dapat tidur.


Untuk mengenali penderita narkolepsi, terdapat 4 gejala klasik (classic trend):
1 Rasa mengantuk berlebihan (EDS)
2.Katapleksi (cataplexy)
3.Sleep paralysis
4.Hypnagogic/ hypnopompic hallucination.

Narkolepsi merupakan gangguan yang penyebabnya masih belum diketahui secara pasti. Penelitian dengan menggunakan anjing-anjing narkoleptik masih terus dilakukan dan mulai menampakkan titik terang. Walaupun demikian, dengan perawatan yang tepat dan penuh disiplin, seorang penderita narkolepsi dapat hidup normal. Apatah lagi dengan disertai sokongan daripada keluarga dan para sahabat yang siap menjaga keselamatan si penderita. Kecelakaan sering terjadi karena serangan lumpuh (paralysis) yang muncul tiba-tiba saat memasak, memandu, menyeterika atau berendam.


3.Somniloquy (Sleep Talking)

Mengigau, sleeptalking atau somniloquy merupakan vokalisasi saat tidur, boleh berupa kata-kata yang jelas atau bahkan sekadar gumaman. Kondisi ini boleh disebabkan oleh keadaan emosional-psikologi seperti demam atau tidur yang terganggu. Biasanya berlangsung pada tahap tidur ringan, atau kadang kala pada tahap mimpi (REM sleep.) Jika terjadi dalam tahap tidur mimpi, biasanya terjadi bersesuaian dengan mimpi yang mengejutkan, seperti melihat pencuri atau melihat sebuah kecelakaan. Kata-kata yang keluar bisa berkaitan erat dengan mimpi atau bahkan berlainan sama sekali,contohnya dalam mimpi menjerit “pencuri!” tetapi kata yang keluar adalah “mama!“ Si pengigau tidak ingat apa yang dikatakan atau bahkan mimpinya sendiri.

Ada satu gangguan tidur yang bernama REM Sleep Behavior Disorder (RBD), dimana penderitanya selalu bermimpi untuk mempertahankan diri dari serangan sehingga dalam tidur bergerak memukul, menendang dan juga mengigau. Gangguan ini banyak diderita oleh lelaki lanjut usia, dan biasanya diikuti dengan penyakit-penyakit saraf degeneratif seperti parkinson. Diduga kuat RBD dapat disebabkan oleh beberapa ubat psikiatris.Diluar gangguan-gangguan tidur, mengigau sampai saat ini tidak dianggap sebagai suatu gangguan ataupun penyakit. Berkaitan dengan kepercayaan tradisional mahupun 'supernatural', ia tidak bersaing untuk memberikan penjelasan.


4.Kleine-Levin syndrome

Sindrom Kleine-Levin (bahasa Inggris: Kleine-Levin Syndrome disingkat KLS) adalah penyakit saraf yang langka dimana penderita tidak boleh mengawal rasa mengantuknya. Penderita boleh tertidur selama berjam-jam, berhari-hari, berminggu-minggu, bahkan juga berbulan-bulan, bergantung pada berapa lama penyakit itu muncul.

Penderita akan bangun hanya untuk makan atau pergi ke bilik mandi. Penderita boleh dibangunkan oleh orang lain, tetapi penderita selalu mengeluh merasa penat dan letih. Ketika penderita bangun penderita bertingkah seperti kanak-kanak kerana sebahagian memorinya ingatannya terhapus pada saat penderita tertidur, banyaknya ingatan yang terhapus tergantung dari seberapa lama penderita tidur. Dan penderita sensitif terhadap suara dan cahaya ketika bangun. Penyakit ini akan datang kembali tanpa peringatan. Sebahagian kajian di Amerika Serikat mempercayai penyebab penyakit KLS adalah mutasi gen atau DNA yang dibawa oleh orang tua penderita. Tetapi penyebab pasti KLS masih belum diketahui.


5.Sleep Apnea

Ia juga disebut juga OSAS(obstructive sleep apneu syndrom) adalah suatu kumpulan gejala berupa apneu (tidak bernafas) atau hipopnea (kurang bernafas) ketika tidur. OSAS lebih dan sering terjadi pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Kebiasaannya berdengkur terjadi kepada 7-9% kanak-kanak pra sekolah dan usia sekolah. Kejadian sering berlaku pada usia 3-6 tahun kerana usia ini sering terjadinya pembesaran atau ketumbuhan di bahagian tekak atau kerongkong. Kononnya, faktor keturunan adalah penyebab OSAS.

Kekurangan oksigen ke otak secara kronik menyebabkan tidur tidak nyenyak, dan darah yang menjadi pekat akibat OSAS menimbulkan kesan buruk pada tubuh. Rasa mengantuk yang berlebihan. Perkembangan anak menjadi lambat, penampilan di sekolah kurang baik. Anak menjadi hiperaktif dan agresif, serta menarik diri dari lingkungan sosial. Gangguan kognitif ringan sering terjadi. Anak gagal membesar disebabkan tidak mahu makan, sukar menelan kerana pembesaran adenoid (ketumbuhan yang letaknya di belakang rongga hidung) dan tonsil (ketumbuhan di belakang rongga mulut), peningkatan upaya untuk bernafas, dan kekurangan oksigen. OSAS dapatdi sebabkan oleh gangguan paru-paru yang serius. OSAS boleh menimbulkan masalah kencing waktu malam kerana gangguan hormon yang mempengaruhi cairan tubuh. Sering mengalami gangguan pernafasan. Anak menghirup cairan dari saluran nafas atas menimbulkan kelainan di saluran napas bawah dan infeksi pernafasan. Anak dengan tonsil besar yang mengalami kesulitan menelan atau sering merasa tercekik lebih sering mengalami radang paru-paru


6.Non-24-hour sleep-wake syndrome

Ini adalah gangguan tubuh seseorang yang tidak mengetahui kitaran tidur selama 24 jam. Akibatnya, tubuh manusia bekerja dengan kitaran 24 jam. Mekanisme alamiah ini dikenal dengan istilah ritme Circadian, yang menentukan berapa lama kita tidur dan bila pada penderita non-24-hour sleep-wake syndrome,tidak memiliki mekanisme tersebut,sehingga tubuh mereka sukar mengawal kitaran tidur mereka.
Jika ia menyerang,biasanya penderita akan sedar kembali setelah tidur selama 2 hari sampai 3 hari,dan kemudian normal kembali Tetapi dalam banyak kes yang berlaku, perkara ini akan memakan masa hingga satu minggu untuk badan menyelesaikan satu kitaran dari pola yang terganggu.kekacauan ini terjadi hampir secara eksklusif pada orang buta.


7.Restless Legs Syndrome

Restless Legs Syndrome biasanya berlaku dikalangan mereka yang dianggap normal. Mereka yang mempunyai Restlee legs syndrome tidak mampu duduk diam untuk waktu yang lama kerana mereka merasa perlu untuk menggaru atau menggerakkan kaki mereka. Gangguan dirasai berlaku pada anggota kaki dan juga anggota tangan. Mereka yang mengidap gangguan Restless Legs Syndrome seringkali turut mengidap Masalah Pergerakan Anggota Berkala. Restless Legs Syndrome akan mengganggu pengidapnya menyebabkan mereka menghadapi masalah untuk tidur.
Dianggarkan lima hingga sepuluh peratus mengalami "Restless Legs Syndrome" pada satu ketika sepanjang hidup mereka. Restless Legs Syndrome adalah lebih kerap pada orang berumur tetapi juga didapati pada setiap peringkat umur bagi kedua-dua jantina. Sindrom Kaki Resah muncul dan menghilang tanpa sebab-sebab yang jelas, bagaimanapun kadang-kala Restless Legs Syndrome berkait dengan mereka yang mengandung.


8.Bruxism

Bruxism adalah kancing gigi sewaktu tidur.sindroma sendi rahang (temporomandibular jaw syndrome) sering jadi masalah besar kerana memang sukar untuk dikawal dengan apa cara pun. Masalah ini tidak mengira usia. Bukan hanya kanak-kanak dan remaja yang mengalaminya, malah orang tua juga turut mengalami masalah ini ketika tidur. Hal ini kerana, pengidap tidak menyedarinya.
9.Night Terrors

Night terrors are a common sleep problem among children. By some estimates, about 15% of younger children have occasional night terrors. Although most common in children between the ages of 2 and 6 years, they can occur at almost any age. Children who have night terrors are usually described as 'bolting upright' with their eyes wide open, with a look of fear and panic, and letting out a 'blood curdling scream'. These kids will usually also be sweating, breathing fast and have a rapid heart rate (autonomic signs). And although it will seem like they are awake, during a night terror, children will appear confused, will not be consolable and won't recognize you.
10.Rapid eye movement behavior disorder

In this disorder, a person loses paralysis which is normal for the Rapid Eye Movement period, causing their body to freely act out their dreams. These behaviours can be violent in nature and in some cases will result in injury to either the patient or their bed partner. RBD is a treatable condition. The standard therapy is the anti-convulsant drug clonazepam, and this is generally received very well. The reason for its effectiveness is unknown, but it restores the natural paralyzed state of a person in the REM stage of sleep.


Adakah anda mengalami salah satu ppenyakit dari gangguan gangguan tidur diatas?? Tetapi anda tidak pernah menyedarinya?? Jika ya, segeralah berjumpa dengan doktor

No comments: