Sunday, November 15, 2009

~.:16 FakTa mEnGaGumkaN saiNS:.~

Sains selalu memberikan misteri buat kita semua. Masih banyak fakta-fakta menarik yang tersembunyi yang terkadang di luar dugaan kita. Manusia sebagai makhluk yang selalu ingin tahu telah membuka banyak pintu dan masih akan terus mengungkap kebenaran. Inilah 16 dari berjuta-juta fakta sains mengagumkan lain yang mungkin kamu belum tahu.1. Kuku tangan tumbuh empat kali lebih cepat dari kuku kaki.

2. Pengguna tangan kanan, dalam rata-rata, hidup sembilan tahun lebih lama dari orang kidal.

3. Kalau anda menggosokkan bawang ke kaki, sekitar 30 – 60 minit anda akan dapat merasakannya. Ini kerana bawang tersebut mengalir melalui aliran darah.

4. Anda tidak akan dapat membunuh diri dengan menahan nafas (Jika anda melakukannya sehingga tidak menyedarkan diri, anda akan mulai bernafas secara normal secepatnya).

5. Di satu inci persegi kulit manusia terdapat 20 juta makhluk mikroskopik.

6. Armadilo adalah satu-satunya makhluk hidup bukan manusia yang boleh menderita kusta. Ada juga kes penularan penyakit ini dari armadilo ke manusia.

7. Seekor siput boleh tidur 3 – 4 tahun selama masa ia tidak memerlukan makanan.

8. Zirafah boleh hidup lebih lama tanpa air daripada unta.

9. Nyanyian paus bungkok akan berubah secara drastik dari tahun ke tahun, tetapi setiap paus di seluruh samudera selalu menyanyikan lagu yang sama dengan yang lainnya.

10. Gaya yang diperlukan untuk mengangkat kedua dua kaki dari pasir apung dengan kecepatan satu sentimeter sesaat sama dengan gaya yang diperlukan untuk mengangkat kereta berukuran sederhana.

11. Untuk menguji keaslian mutiara, anda boleh menggosokkan cuka ke permukaanya. Komposisi dari mutiara akan membuatnya menggelembung dengan cepat.

12. Ikan mas yang diletak di tempat gelap akan berubah menjadi putih. Dan kalau bukan disebabkan pengaruh makanan, mereka akan berubah menjadi putih seluruhnya.

13. Tidak seperti lebah lainnya, penyengat ratu lebah tidak berduri dan boleh digunakan berkali-kali tanpa melukainya.

14. Pasir apung tidak dengan cepat membunuh manusia kerana biasanya tidak terlalu dalam. Faktanya, sangat sukar membebaskan diri dari pasir apung dan inilah yang menyebabkan kematian.

15 Tiram boleh berubah antara jantan dan betina.

16. Lelaki 30% lebih kuat dari wanita dalam rata-rata, terutama tubuh bagian atas, dan otak lelaki lebih berat dari otak wanita.


No comments: